TR Products
       Etusivu             Yritys             Blogi             Ajankohtaista             Kuvagalleria             Linkit             Ota Yhteyttä         
 
  Verkkokauppa
HEITTOKALASTUS
VETOUISTELU
TÄKYSYÖTIT
PERHOKALASTUS
PERHONSIDONTA
VENEVARUSTEET
JIGIKALASTUS
   
  OSTOSKORI
 
 
  Venegrillit
85.00 €
  Nyt tarjoushintaan: (59.90) €  
  TOIMITUS- JA MAKSUEHDOT
  TIETOSUOJASELOSTE
  KÄYTTÖEHDOT
  USEIN KYSYTTYÄ
  HYÖDYLLISTÄ TIETOA ABC
   
   
Paytrail

Valitse vuosi ja kuukausi:

Kuha syönnillään Juhannuksena

23.06.2014

Juhannus merkitsee aina itselleni hetkeä, jolloin pääsee rentoutumaan oman perheen sekä sukulaisten parissa. Oli sää mikä hyvänsä, niin mökillä arkiset kiireet unohtuvat aina. Järven läheisyys on kuitenkin kalamiehelle sen verran tärkeää, että polte vesille on aina kova. Vaikka järvellä ei pitkiä aikoja pysty viettämään, niin "täsmäiskuja" pyritään päivittäin. Järvi on onneksi suhteellisen pieni ja keskisyvyys vain luokkaa 4m ja ainoat syvänteetkin vain 8-10m syvyisiä. Näin ollen päästään lähes aina oikeaan syvyyteen kuhia tavoittelemaan, olivatpa ne sitten pintakalvossa tai pohjan tuntumassa. Välillä järven vesi on juhannuksena +20 astetta, mutta tällä kertaa kylmyys oli painanut veden lämmöt 14-15 asteeseen. Ajattelin, että kuhat eivät varmasti ole aivan pintakalvossa, vaan tuollainen 3-4m syvyys on varmasti hyvä. Näin ajattelimme, kun valmistauduimme kuhanpyyntiin. Onneksi pakissa oli painoja mukana, jotta Deadfish vaaput saatiin upotettua syvyyksiin.

Kiekkomies kalavesillä ei ole mitenkään harvinaista, koska yleisimmät kesäiset rentoutumismuodot urheilijoilla tuntuvat löytyvän joko Golffin tai kalastuksen parista. Jo useamman vuoden olemme harjoitelleet Numon kanssa kuhankalastuksesta erityisesti Juhannuksena ja käyrä tuntuu olevan koko ajan ylöspäin. Tekniikka, välineistö sekä vesistötuntemus kehittyy ja sitä kautta erityisesti myös itseluottamus. Juhannuksena 2014 itseluottamus tuntui olevan erityisen korkealla ja se myös palkittiin.

Tein teimme ensimmäisen täsmäiskun järvelle, niin strategiaksi sovittiin yhteistuumin että uistimet painotetaan uimaan noin 3-5m syvyyteen sekä keskitytään kalastamaan järven kahta syvännettä. Kun pääsimme isoimman syvänteen päälle, kun huomasimme kaiussa valtavat täkyparvet sekä näiden joukossa "isoja banaaneja". Tiesimme, että nyt ollaan oikealla paikalla. Jo ensimmäisen veto syvänteen päältä tuotti kauden avauskuhan, joka nappasi Deadfishiin joka oli painotettu 50g uistelupainolla. Tämä kuha painoi hieman runsaat 2kg. Kun paketti oli taas kasassa, niin kaarroimme uudestaan samaan paikkaan. Taas täsmälleen samassa kohdassa niiasi täysin sama vapa, jossa myös sama Deadfish siiman päässä.  Alkoi seuraava Teemun ja kuhan välinen taistelu. Tämäkin taistelu päättyi Rauman Lukon eduksi ja haavissa lepäsi seuraava kuha. Tämä kuha oli astetta isompi, noin 3kg painoinen yksilö. Nyt oli kiintiö täynnä ja aika mennä rantaan perkauspuuhiin.

Rantaa kohden - kuhaämpäri on nyt täynnä

Juhannuskuhnu -14 nro 1

 

Juhannuksen kuhanpyynti alkoi mainiosti

Juhannuskuhnu -14 nro 2

Nuorempi kaarti poseeraamassa

Juhannuskuhnu -14 nro 3

 

Seuraava päivänä kalamiehet eivät malttaneet pysyä poissa vesiltä, kun Ahti oli ollut antoisa edellisenä päivänä. Tällä kertaa mukaan otettiin serkkupojat Oliver & Liius. Muutaman kerran pojat ovat olleet jo aikaisemminkin mukana ja vähitellen uudet kalastajanalut alkavat tottua veneessä olemiseen. Saamamiehiä molemmat ovat olleet jo alusta lähtien ja meille alkaa jäädä vain "haavimiehen" rooli tulevaisuudessa. Reissu aloitettiin saman syvänteen päältä ja ennen saapumista syvänteen reunalle, kiusasivat hauet meitä muutaman kappaleen verran. Kun nämä oli irroitettu koukuista, niin aloimme olla ottipaikan kohdalla. Kuin ihmeen kaupalla, niin taas vapa kaartui aivan identtisessä paikassa. Teemu ja pojat kelasivat kalan ylös ja taas kuha lepäsi veneen pohjalla. Tämäkin kuha oli 3kg painoinen, joten ilmeisesti vahva vuosiluokka kyseessä. 

 

Saamamiehet Oliver & Liius - Kuha 3kg

Juhannuskuhnu -14 nro 4

 

Voisiko sanoa, että tässä vaiheessa maha alkoi jo olla täynnä. Emme uskoneet, että näin koleana juhannuksena kuha olisi näin hyvällä syönnillä. Todellisuudessa kuha kuitenkin tankkaa kovasti kudun jälkeen, jolloin se siirtyy takaisin syvänteisiin. On vain löydettävä oikea ottisyvyys. Viimeisenä päivänä teimme viimeisen reissun vesille ja aloitimme tutusta paikasta. Pari kertaa ajoimme ottipaikan ohitse, mutta kalaparvia ei näkynyt kaiussa enää. Teimme päätöksen, että siirrymme toiselle syvänteelle koska tuuli oli kääntynyt yön aikana. Kun saavuimme toiselle syvänteelle, niin taas kaiussa näkyi kalaparvia. Muutama veto syvänteen reunaa pitkin, niin johan vapa taipui taas. Deadfish oli taas maistunut kuhalle, kuten muinakin päivinä. Tämä väsytys oli juhannuksen pisin ja Teemun annettiin olla vavan varressa, kun "tatsi" oli päällä. Tutun kaavan mukaisesti kuha väsyteltiin veneen perään, josta haavi nappasi sen kyytiin. Tämä kuha olikin lopetuksen arvoisesti Juhannuksen isoin, hieman yli 3kg painava.

Rauman Lukon Teemu Nurmi - kauden päätteeksi pronssia ja juhannuksena kuhaa

Juhannuskuhnu -14 nro 5

 

Juhannus 2014 jää varmasti kuhanpyytäjien mieleen ja mökkikirjaan tehtiin unohtumattomat merkinnät. Onneksi kuhakausi on vasta aluillaan;)

Kireitä!

Selkämeren lohensaalistus jatkuu

13.06.2014

Kausi ei ole vielä ohi tai näin sitä ainakin itsellemme perusteellaan. Keli näytti suosivan meitä viime reissulla ja selkämeri oli ehkä hienoimmillaan mitä itse olen nähnyt vuosien varrella.

 

Erona viime reissuun oli se, että vedenlämmöt olivat tippuneet 14-15 asteisesta vedestä tuollaiseen 10-12 asteiseen veteen. Kovemmat tuulet olivat sekoittaneet kerroksia sen verran, että pintaveden lämpötila oli laskenut muutaman asteen. Aurinko kuitenkin lämmitti pintavettä pitkin päivää. Suunnitelmana oli suunnata ottipaikalla ja etsiä täkyparvet. Täkyä löytyi edelliseen reissuun verrattuna huomattavasti enemmän ja se piti mielenkiinnon yllä koko päivän.

Pori1

Penkan reunassa oli täkyä tukevasti

Pori2

Parvien seassa oli selvästi havaittavissa lohia

 

Pori3

Sää oli vetouistelijan puolella

 

Olemme kerran aikaisemmin nähneet hylkeen selkämerellä ja tällä reissulla näimme hyljeen sitten vuoden 2009. Katselimme, että kuka "kaljupäinen pitkän matkan uimari" meidän kelkkaa seurailee, mutta hyljehän se siellä. Näytti hyljekin tietävän missä lohet majailevat, koska kyseisessä kohdassa kaiku oli täynnä kalaa.

Pori4

Veneitä oli vesillä muutamia

Pori5

Todellinen kalailma - aurinko yrittää paistaa mutta kuitenkin hieman utua joukossa

Pori6

Tällä kertaa vedossa oli parikymmentä vapaa sekä takilassa täysi setti

Pori7

Uudet pitkähäntäiset laukurit todettiin erinomaisen hyviksi

 

Tällä kertaa meidän venekuntamme jäi ilman lohta, vaikka "lohi/maali roikkui ilmassa koko ajan". Ei auttanut hampaita kiristellä, koska keli oli aivan mahtava ja täsmäuistelu ottipaikoilla tuotti taas arvokasta kokemusta tulevaisuuteen. Mäen Toni nosti vierestä lohen "täkyparvipaikoilta", joten paikka oli valittu oikein. Myöhään tämäkin kala tuli, noin kuuden aikaan.

Vinkkejä selkämeren lohenpyyntiin:

Saimme arvokasta tietoa paikallisilta lohenpyytäjiltä, jotka koemme erittäin hienoksi tiedon jakamiseksi. Lohenuistelun pitää kuitenkin olla avointa ja itse en ainakaan ole koskaan saanut uudelleen "sitä jo pyydettyä kalaa". Uskon, että tulevaisuudessa on vuorossa uusi säännöstelty lohenpyynnnin aikakausi, mutta avoin sellainen. 

Keskeiset vinkit lohenpyyntiin, jotka saimme Porin Guruilta. 

1. Aloita lohenpyynti tarpeeksi aikaisin. Kausi alkaa huhtikuun lopussa, jolloin kannattaa jo olla vesillä.

2. Moni pyytää keväisin painottuen Luvian päähän.

3. Alkukauden uistelu kannattaa painottaa syvän päällä eli 50m penkalle, jota ensimmäiset nousulohet suosivat.

4. Kauden jatkuessa uistelu painotetaan toukokuun puolivälistä aina juhannukseen saakka rantapenkkoihin. Esimerkkinä näistä kaijakari, länsikeppi sekä majakan seutu.

5. Paikalliset suosivat peltiä, yllättävän moni luottaa myös vaappuihin ja saa kalaa. Mutta jos olet raksiuistelija - älä hylkää tätä vaihtoehtoa. Suosittelemma tarkan paikan uisteluun raksia. Jos lähdet hakemaan/ kokeilemaan uusia paikkoja, niin laita pellit perään.

6. Ottiajat tuntuvat painottuvan aikavälillä 13-15 ja 18-21. Älä unohda iltasyöntiä!

7. Saamamiehet luottavat painotukseen 20-50g.

Pori8

Silakoitako?

Pori9

Vaikkei lohta tullut, niin rentous oli tallessa venettä nostaessa

Pori10

Hyvin palvellut Drago viihtyy myös Selkämeren aalloilla

 

Tällä hetkellä ensimmäiset isot lohiparvet ovat ohittaneet Torniojoen Kattilakosken laskurin, mutta paljon on vielä tulossa. Kesäkuun loppuun asti kannattaa vetää lohta Selkämerellä ja vaikka väki vähenee, niin ei pitojen tarvitse huonontua;)

Pori11

 

Kiitos paikallisille mukavista juttuhetkistä laskuluiskalla sekä ottivinkeistä "hitaille hämäläisille". Jokainen hetki merellä on ainutlaatuinen.

 

Kireitä!

Porkkalan merilohisaalista - Anchovy Bullet Roll

08.06.2014

Tuulet ovat suosineet uistelijaa viime aikoina ja tänäkin pyhänä vesillä on varmasti satoja veneitä ympäri Suomen rannikkoa "lohenkiilto" silmissään. Myös ensi viikolle on luvattu maltillisia tuulia, joten nyt on se kuuluisa "momentum". Se kannattaa hyödyntää ja Ahvenanmaalta on tulossa melkoinen lohiparvi, joka tulee vielä pärisyttämään räikkää Rauma- Raahe akselilla.

Haatajan Ahti lähti perinteiselle pyhäuistelulle Porkkalan edustalle, josta lohta on noussut jo useamman vuoden ajan tasaisen tappavasti. Tänäänkin puhelimeen saapui kuva mukavasta ruokakalasta, joka oli maistanut Anchovy Bullet Rollia värissä Citrus. Kyseinen väri onkin ollut lohen mieleen viime vuosina.

Porkkala_08062014Lohi 5.3kg - 20g puntti ja vapautuspituus 25/25m.

 

Kireitä!’

 EDIT

Juttu oli jo kirjoitettu, mutta myöhemmin iltapäivällä puhelimeen saapui vielä toinenkin saaliskuva. Lienevätkö veljekset syönnöstäneet samalla alueella, mutta toinenkin kala painoi 5.3 kg. Hyvä päivä takana Haatajan venekunnalla.

Kaksoisveli_5.3Lohi 5.3kg, Bullet Roll Viannah Blue, vapautuspituus 15/15m ja painoa 150g.

 

Kahden kalan päivä Suomenlahdella on aina hatunnoston arvoinen asia.

 

Selkämeren lohenpyyntiä

07.06.2014

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen on taas palattu Selkämeren aalloille ja kuluvan kauden aikana on tarkoitus heittää useampi reissu tutuille paikoille. Venettä on valmisteltu montaa iltaa sekä välineet laitettu kuntoon "merilohia" varten. Kyllä siihenkin oma aikansa vain menee,  kun puhutaan valmistelevista toimenpiteistä ennen varsinaista suoritusta merellä. Kevään aikana olemme seuranneet, että lohivuodesta näyttää tulevan vilkas joka on tietysti lisännyt koko ajan odotuksia lohenpyynnin suhteen. Rauhoittelin hieman kalakaveriani Villeä alias Rane, että koskaan mitään ei tule ilmaiseksi ja nyt vanhemmiten pitää löytää tekemiseen sellainen rentous joka tulee näkymään saaliissa ennen pitkää.

 

Vuoden ensimmäisen reissun selkämerellä kävin kaverini Ahdin veneellä ja tämä tapahtui toukokuun lopussa. Valitettavasti vaikka sää muualla Suomessa oli aurinkoinen, niin keli Porissa oli hurja. Lämpötila Pirkanmaalla oli 20- astetta, mutta Porissa vain 8- astetta kyseisenä päivänä. Lisäksi merellä puhalsi kevyt raksikalastajan tuuli, joka oli tuollaista 12-13m/s luokkaa sekä hyvin puuskittaista. Kaiken huipuksi unohdin kelluntapuvun kotiin ja päätin hypätä kaverin kyytiin pelkissä collegehousuissa sekä paidassa. Nämähän olivat jo "litimärät", kun ajoimme öljysatamasta ulos. Oli siinä palelemista päivän osalta, mutta kalamies ei valita;) Pääsimme kuin pääsimmekin aloittamaan uistelun halutusta kohdasta mutta jo tässä vaiheessa aallot olivat toistametriset. Raksiuistelun kannalta tämä on hyvin haastavaa, kun aalto repii plaanareita ja itse en hyväksy uinteja miten sattuu, mutta todellisen uinnin testaaminen kovassa kelissä onkin lähes mahdoton juttu.  Urheasti uistelimme koko päivän, mutta siimasoppia syntyi ennätysmäärä kun pikkuplaanarit laukeilivat aallokossa. Tämä oli sellaista selvitystaistelua koko päivä, että pelkoa kaloista ei ollut. Niitä ei myöskään tullut. Täytyy jatkossa tyytyä hieman sopivampiin tuuliin...heh!

Pori aallokko

Keli oli raksikalastajalle liikaa

Pori aallokko 2

Aalto vain nousi pitkin päivää

 


Toinen visiitti selkämerelle tapahtui kesäkuun puolella ja etukäteen oli tiedossa erittäin hyvät sääolosuhteet. Tällä kerta lähdettiin pellinvetoon isojen kelkkojen kanssa.

Viime vuonna hankittu talliosake on osoittautunut harrastajalle todella hyväksi hankinnaksi. Täällä on vene on turvassa kuivassa sekä takaa loistavan puuhaympäristön. Nosto- ovet ovat korkeita ja tilojen käyttö soveltuu hyvin veneilijälle.

Talliosake

Erinomainen vaihtoehto veneilijälle - Talliosake

 

Ennen ensimmäistä reissua omalla veneellä, oli Dragoon päivitetty Rosterin valmistamat plaanarimastot, jotta pääsiima saadaan kulkemaan tarvittavalta korkeudelta. Aikaisemmin pääsiima on laahannut vedenpintaa, jos kaikki naru on ollut pihalla. Nyt mastot tuovat lisäkorkeutta 1m verran. Plaanarimastot on helppo kääntää traileroinnin ajaksi pois sivusuunnasta.

Pori_2014/2Drago valmiina

 

Ensimmäinen reissu Poriin omalla veneellä tarjosi loistavat puitteet merellä ja meri oli aivan "rasvatyyni". Jopa kaivattu pieni tuulenvire puuttui, joka ei koskaan ole pahitteeksi. Kun vieheet oli saatu vetoon, niin alkoi se ainainen odotus, että huoliiko lohi pyytömme tänään? Pyyntiin laitoimme Northern King vetopeltejä, tiuroja sekä Bullet Roll rakseja takiloihin. Marssivauhdiiksi otettiin 5.1-5.5km/h, joten yllättävän kovassa vauhdissa nämä Bullet- raksit vielä pysyvät mukana. Säätö tehdään isolla täkyllä 14-15cm ja täky aivan suoraksi. Vetopisteenä joko niskalaukaus tai nokkireikä ja hyvin rauhallinen uinti saadaan raksiin säädettyä.

Pori_2014/3

Rasvatyyni Selkämeri

Pori_2014/4

Lienee luvallista avata olut tärppiä odotellessa;)

 

Päivä meni etsiessä kalaparvia ja yhä selkeämmäksi kävi se ettemme näitä löytäneet kovinkaan ulkoa. Kuullun perusteella täkyä olisi ollut 50m penkalla, mutta välimatkalta länsiviitalta kohti syvää penkkaa, ei oikein täkyparvia löydetty. Siksi aloimme kohdistamaan iltapäiväsyönnin odotuksia rantapenkan suuntaan. Etsimme täkyparvia ja noin klo 15 aikaan näitä alkoi löytyä yhä enemmän. Ja mikä parasta aloimme löytämään niitä siitä paikasta, joka on meille erityisen tuttu ja mistä olemme saaneet kaloistamme 80%. Myös jättilohi saatiin kyseisestä pisteestä 2009.

Pori_2014/5Vähitellen täkyparvia alkoi löytämään ottipaikkojemme läheisyydestä

 

Olimme uistelleet Villen kanssa parisen tuntia näitä "kuumia paikkoja" ilman tapahtumia. Muut veneet olivat valuneet selkeästi kauemmas penkalle, jota hieman ihmettelimme. Mutta eipähän meilläkään mitään tapahtumia ollut. Seuraavaksi katse kääntyi kohti maagista lukemaa klo 17:00, jolloin olemme lohia jostain kumman syystä Porista saaneet. Kuin satukirjasta, niin ajoimme "täsmäpisteen" ohi juuri viideltä, jolloin oikein pelästyimme kun pääsiimasta lähti lähin keppi niin että. Räikkä ujelsi selkämeren kauniissa illassa ja on se räikänhuuto välilä mukavaa vaihtelua "kolmen mukulan huudolle kotona"...heh! Tätä huutoa kuuntelee pidempäänkin, eikä siihen tarvitse isämäisesti puuttua;)

Kala vei kelalta siimaa puolet rullasta, jolloin aloimme hieman ajattelemaan että millainen nousulohi tällä kertaa tartutettiin. Lohi oli ottanut lähimpään pyytöön, joka oli isolla 200g painolla aivan veneen vieressä pääsiimassa, jossa oli lyhyt vapari.

Kalaa pysyi hyvin kauan tuollaisen 100m päässä veneessä ja pidin vain vapaa veto päällä ja oikein ihmettelimme miksei kalaa saada lähemmäs venettä. Kala kävi muutaman kerran parinkymmenen metrin päässä veneestä, jonka jälkeen taas otettiin spurttia puolet rullasta. Tässä vaiheessa arvelimme, että kyseessä on kirkkaasti reilu kympin lohi. Kun lohi saatiin tuollaisen 10-15m päähän, niin siinäkin se jaksoi vielä juroa yllättävän pitkään. Vasta noin 30min jälkeen kala alkoi olemaan kypsä peräaaltoon. Hieman talven kohmeessa edessä häämötti haavitseminen ja huomasin haavimiehestä pienen jännityksen. Tätä kalaa ei haluttu karkuuttaa. Lopulta kala saatiin hyvin pintaa pitkin ujutetuksi ja haavi heilahti kalan alle, jonka jälkeen selkämeren saalistaja nostettiin veneeseen. Meille yllätys oli se, ettei kala ollut mikään jättiläinen vaan lyhyehkö tankki. Ruutia tästä kalasta kyllä löytyi.

Ville_1Selkämeren saalistaja 8kg

 

Ville_2

Viimeisenä suupalana Northern King ("nortti") - Frog 15cm


Pori_2014/8

Muutaman hiljaisemman uisteluvuoden jälkeen kelpasi vain ihmetellä lohta veneen lattialla.

 

Tämä yksilö tuntui selkeästi tankkaavan ja mahasta paljastuikin kolme 12-13cm mittaista silakkaa. Joten täkyparvien perässä tämäkin "imuri" on seilannut. Vedimme lohen kahdeksi fileeksi ja käytämme nykyään kalamestari tuttumme ohjetta, jossa kalasta lasketaan ensin veret pois sekä vedetään kaksi selkeää filettä, ilman että vatsaa puhkaistaan lainkaan. Aikanaan katselimme hieman, että mitähän tästä tulee mutta hyvinhän tämä on alkanut sujumaan.

Pori_2014/9Fileointia kalamestarin ohjeiden mukaan.

 

Loppuilta ei antanut toista kalaa pyytäjille, mutta olemme tästäkin erittäin kiitollisia. Tämä oli meille tärkeä kala, että päästään taas hommaan sisään tauon jälkeen. Tamperetta kohden ajeli selkeästi tyytyväistä porukkaa - unohtamatta kuitenkaan sitä rentoutta koska uistelu ei ole suorittamista;)


Kautta jatketaan juhannukseen saakka.

Kireitä!

 

Suomenlahdella vilkas viikonloppu - merilohi syönnillään

01.06.2014

Kesäkuun ensimmäinen viikonloppu tuntui olevan vilkas lohien suhteen joka puolella, oli kyse sitten Ahvenanmaasta, Suomenlahdesta tai muusta Suomen rannikkoalueesta. Itse ei auttanut kuin lukea saalisraportteja sekä katsella hienoja saaliskuvia, ei sekään kurjin kohtalo ole;) Toki myönnän, että vesillähän sitä kalamiehen mieli tekisi olla...

 

Porkkalassa lohi oli myös syönnillään, kun Ahdin venekunta oli uittamassa Bullet Rollejaan. Kuten monesti usein muulloinkin niin NYYWE SPECIALIA vietiin iltapäivän tunteina. Tuloksena kaunis 6kg lohi, joka varmasti miellytti kalamiehiä.

Porkkala_ 6kg_2014

 

Kireitä!

 



 
 
© Copyright TR-Products 2011 Platform by NettiTrade, Design by Studio Obra